İş dünyası son zamanlarda hem kurumların hem de çalışanların daha verimli, daha “sağlıklı” olabilmesinin yollarını farklı yaklaşımlarla araştırıyor.
Bu araştırmalarda ortaya çıkan yepyeni bir kavram var. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının insani-ahlaki boyutu kadar ekonomik-rasyonel boyutunun da önemini vurgulayan yeni bir kavram: ROP.
ROP (The Return on Prevention) iş dünyasının verimlilik/karlılık hesabı yaparken en çok kullandığı kavramlardan biri olan ROI (The Return on Investment) ölçümünden ilhamla ortaya çıkmış ve İSG uygulamalarının ekonomik getirisini göstermeye yarayan bir metrik.
Yapılan çeşitli araştırmalara göre iş kazaları ve işe bağlı hastalıkların neden olduğu iş gücü kaybı ve buna bağlı verimlilik düşüşü, dünya ekonomisine her yıl yüz milyarlarca dolara mâl oluyor.
İş dünyası işe bağlı hastalık ve yaralanmalardan ötürü yılda 170 milyar $ harcıyor — bu rakam doğrudan net kardan düşen bir tutar. Buna karşılık, iş sağlığı ve güvenliğini gerektiği gibi sağlayan iş yerleri, bu tip harcamalarını 20-40% arasında aşağı çekebiliyorlar. Günümüz iş dünyasında bu farklar hayati öneme sahip.
Kaynak: https://www.osha.gov/Publications/safety-health-addvalue.html
Buna karşın Avrupa bölgesinde yapılan bir araştırma sonucu gösteriyor ki 1 Euro tutarındaki İSG harcaması, şirketlere 2.2 Euro olarak geri dönüyor. Bu anlamıyla iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları başlı başına iyi bir yatırım ve verimlilik artırıcı unsur olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: ISSA – Calculating the international return on prevention for companies: Costs and benefits of investments in occupational safety and health (final report, 2013)
İş sağlığı ve güvenliği standartlarıyla uluslararası rekabet gücü arasında da İSG’nin önemini ortaya çıkaran bir korelasyon bulmak mümkün. HESAPRO tarafından paylaşılan bir rapora göre ülkelerde yaşanan iş yeri kazalarıyla rekabet gücü arasında ters orantı bulunmakta.
Kaynak: http://www.hesapro.org/files/Background_Research.pdf