Dünyada her yıl yaklaşık 7 milyon, Türkiye’de ise 50 bin kişi kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser, dünyada olduğu gibi, ülkemizde de ölüme sebebiyetin yanında, neden olduğu sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Kanser bir hücre hastalığıdır. Hücre canlıların yapı taşıdır. Yapıları ve fonksiyonları birbirine benzeyen hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular birleşerek organları ve sistemleri oluştururlar. Hücrenin temel özelliği bölünüp çoğalmasıdır. Bölünüp çoğalan hücreler vücuttan atılırlar. Kanser, hücrenin olağan dışı bölünüp çoğalması sonucu oluşur. Kanserli hastalarda hücre, canlının zararına çoğalmaktadır. Organların fonksiyonlarını yapmalarını önler.
Halk sağlığı bakımından kanserin önemi; hastalığın öldürücü olması ve fazlaca görülmesidir. Bu açıdan bakarsak kanser hastalığı dünyanın en önemli sağlık problemidir.
Kanserle mücadele edebilmek, zararlarını azaltabilmek için hastalığın önemini ve kanserle savaş yollarını insanlara aktarmak, öğretmek gerekmektedir.
Tıp dünyasındaki gelişmeler, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım talepleri, birçok insanı kanserden kurtarıyor. Gün geçtikçe kanserden kurtulanların sayısı daha da çoğalacaktır.
Kanser hastalığının gerçek sebebi tam anlamıyla bilinmiyor. Alkol ve sigara tüketimi, boya işlerinde çalışma, kimyasal maddelere maruziyet, güneş ve röntgen ışınları altında uzun süre kalma gibi faktörler hastalığın daha fazla görülmesine neden olduğu biliniyor.
Kanserin Belirtileri Nelerdir?
- Vücudun herhangi bir yerinde sebebi bilinmeyen şişkinlikler, sertlikler
- İyileşmeyen yaralar
- Vücudun farklı yerlerindeki benlerde ve siğillerde, renk ve büyüklük değişmeleri
- Durdurulamayan kanamalar
- Seste kısıklık
- Geçmeyen öksürükler
- Nedeni bilinmeyen ateş ve zayıflama
Kanserden Korunmak Mümkün
Kanserle ilgili atılması gereken ilk adım, hayatta kalma oranlarını artıracağını ve kanser hastalarına daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacağını bildiğimiz eylemleri benimsemektir.
Kanserden korunmak kanser tedavisinden çoğu zaman daha basit ve daha ucuzdur. Kanser ile ilgili bilgilerimizin artması ve erken teşhis ile tedavi tekniklerinin geliştirilmesi ile artık kanserle mücadelede daha güçlüyüz. Bu sebeple diyoruz ki: Kanser engellenebilir bir hastalıktır.
Kansere karşı alınacak tedbirlerde, yapılacak savaşta ana ilke; kanser faktörlerinden kaçınmak ve hastalığın erken tanımıdır.
% 100 tütün içilmeyen işyeri yaratma, bilgi ve erişim sağlama, sigarayı bırakma araçlarına başvurmak kanser önleme için etkin iş yeri politikasının en net örnekleridir. Sağlıklı beslenme seçeneklerine erişim sağlama gibi önlemler, işe gidip gelmek için hareketi teşvik etmek, merdiven kullanımı yoluyla işyerinde hareketi arttırmak daha sağlıklı bir iş gücünü desteklemek için etkili yollardır.
Bireyler sağlıklı kiloyu muhafaza ederek ve fiziksel aktiviteyi gündelik yaşamlarının bir parçası haline getirerek birçok ortak kanser riskini azaltabilirler. Aşırı kilolu veya şişman (obez) olmak bağırsak, göğüs, rahim, yumurtalık, pankreas, özofagus, böbrek, karaciğer, ileri prostat ve safra kesesi kanseri olmak üzere on kanser riskini arttırır.
UNUTMAYALIM: ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!
Kaynaklar:
http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/onemli_gun/kanser_haft.asp