Bu yazı, soğuk havalarla birlikte artış göstereceği hepimizce de bilinen soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonları konu almaktadır.  

Öncelikle grip ile soğuk algınlığını basitçe tanımlayalım ve birbirinden ne farkı var bir bakalım;

Soğuk algınlığı, burun akıntısı, kızarmış ve yaşaran gözler, boğaz ağrısı, öksürük, aksırık ve genel olarak kendini yorgun ve kötü hissetme gibi belirtilere neden olur. Soğuk algınlığında yüksek ateş görülmez.

Gripte ise soğuk algınlığı belirtileri daha hızlı şekilde ortaya çıkar ve 38,5 C ve üzeri ateş, yorgunluk, baş ağrıları, kaslarda ağrılar, öksürük, ürperti ve kendini sıcak ya da soğuk hissetme belirtileri gösterir. Halk arasında paçavra hastalığı olarak bilinir. Burun akıntısı çok fazla olmaz.

 

Peki, bu iki birbirine benzeyen hastalık nasıl bulaşır?

Bulaşmasını nasıl önleyebiliriz?

 

Soğuk algınlığı ya da gribi bulunan bir kimsenin öksürmesi ya da aksırması durumunda, soğuk algınlığı ya da grip virüsü içerebilen çok küçük damlacıklar etrafa saçılır. Bu virüs içeren damlacıklar havada asılı kalarak ya da temas ettiği yüzeyde (eller, el aletleri, kapı kolları, telefonlar, trabzanlar,  musluklar... vb) bir süre canlı kalırlar. Virüsler mendillerde 1 saat, ellerde 2 saat, katı/sert yüzeylerde 72 saat canlı kalabilirler.

Tokalaşma ya da elimizin bu yüzeylere teması ile önce kendi elimize, yıkamadan yüzümüze gözümüze sürmemiz ile de kendi vücudumuza virüsü almış oluruz. Aynı şekilde öpüşme, sarılma, yakın mesafede uzun süre kalma ile de virüs doğrudan solunum yolu ile vücudumuza girebilir.

Bulaşmayı önlemenin en etkin yolu ellerimizi sık sık sabunla yıkamamızdır. Buna ek olarak;

  • Ellerimizi gereksiz şekilde sık sık ağzımıza ve burnumuza götürmemeliyiz.
  • Aksırıp, öksürürken mutlaka ağzımızı bir mendille kapatmalıyız.
  • Mendilleri tekrar tekrar kullanmamalıyız, mutlaka kapalı bir çöpe atmalıyız.
  • Kapalı ve kalabalık mekanlarda uzun süre vakit geçirmemeliyiz.
  • Ortam havalandırmasına önem vermeliyiz.
  • Sebze meyve tüketimine öncelik vermeliyiz.
  • Bol sıvı tüketmeliyiz.
  • Ve üretim sahalarında kalabalık ve yakın temas içerisinde çalışma zorunluluğu olanlar (özellikle de servislerle gidiş ve geliş sırasında) ya da iş yaparken mendil kullanma zorluğu yaşayan kişiler, mutlaka grip aşısı yaptırmalıyız...

NOT: Grip aşıları Eylül ve Ekim ayları içerisinde yaptırılmalıdır.

Sağlıkla kalın…

Dr. Cahit Behrem 

İşyeri Hekimi