Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’in Wuhan kentinde başlayan YENİ bir grip virüsüne bağlı salgın riski olabileceğini belirtiyor. Bu durum henüz bir salgın olarak tanımlanmıyor ancak edindiğimiz bilgiler şu şekilde;

• Virüs, tanımlandı. Bir coronavirüs. Coronavirüsler normalde hayvanlarda bulunurlar ve insanlara geçmezler ama bu seferde ve daha önceki 2 olayda (*SARS1-2002 ve *MERS2-2012) virüs insanlara geçebiliyor ve solunum sisteminde hastalığa yol açıyor.

• Virüs kaynağı, Çin’in Wuhan şehri. Wuhan’da 11 milyon kişi yaşıyor ve şu ana kadar 800’den fazla vaka belirlendi. İlk başta hastalananların çoğunun Wuhan’daki bir hayvan pazarının deniz ürünleri kısmından olmaları kaynağın hayvanlar olduğunu düşündürüyordu ancak o pazara hiç gitmemiş kişilerin de hastalanmaya başlaması artık virüsün insandan insana bulaşabildiğini de gösteriyor. Wuhan’dan başka Çin’de iki şehire daha (Huanggang ve Ezhou) seyahat kısıtlaması getirildi.

• Virüs yayılımı, insandan insana oluyor ama tam yöntemi henüz bilinmiyor. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması sonucu ortama yayılan damlacıklar yoluyla ve yakın temas (öpüşme, el sıkma, birlikte yaşama, çalışma vb.) ile bulaştığı düşünülüyor.

Virüsten korunmak için ne yapmalı?

Riskli bölgelere seyahat etmemek, hasta kişilere dikkat etmek, toplu ulaşım araçlarında maske ve eldiven kullanmak, ellerinizle göz, ağız, burnunuza temas etmemek ve elleri sık sık yıkamak önemli. Maske ve eldiven de kullanıldıktan sonra evinize, işyerinize girerken tek kullanımlık iseler uygun şekilde atılmalı, değilseler kapalı olacakları bir naylon torba vb. içine koyulmalıdır.

Grip aşısı korur mu?

Bu sene yapılan grip aşısı içinde bu coronavirüse karşı koruma yok. Bilim insanları bu coronavirüse karşı koruyucu aşı geliştirmeye başladılar ancak aşının üretilip uygulanması zaman alacaktır.

Ne önlemler alınıyor?

Şu anda Türkiye’de Çin’in Wuhan şehrinden gelen uçuşlar durduruldu. Ayrıca Çin’den gelen tüm yolculara havaalanında termal kameralarla vücut ısı kontrolü yapılıyor.

Kişisel olarak ne önlemler alabiliriz?

Yukarıda bahsedilen el yıkama, maske, eldiven gibi koruyucu uygulamaların dışında, hasta olabileceğinden şüphelendiğimiz öksüren, yüksek ateşi olan, halsiz kişilerden uzak durmalı, bir sağlık kuruluşuna başvurduklarından emin olmalı, bizde bu tür belirtiler var ise hemen doktora başvurmalıyız. Mevsim itibarıyla çok yaygın olan soğuk algınlığı belirtileri ile aynı belirtiler görüleceğinden ayrımı biz yapmamalı, sağlık personeline bırakmalıyız.

 

 

 

Dr. Hakan Erim

İşyeri Hekimi

 

 

 

*SARS: Severe Acute Respiratory Syndrome

*MERS: Middle East Respiratory Syndrome